Kiadó nyaraló Nyaralás / programok Horgászat Környezet Fényképek Kapcsolat
Kiadó nyaraló Ráckeve - Horgászat - Ponty horgászata

Ponty horgászata

 


 
 Pihenés, kikapcsolódás, horgászás a Ráckevei Duna-ágon. 
 Ráckeve, Angyalisziget 75. 
 
 

Előfordulás: A ponty a lassú folyású folyókat, illetve a lassú áramlású állóvizeket kedveli. Oxigénigénye igen alacsony. Némely változata (bőrponty, tükörponty) képesek a légköri levegőt felvenni a bőrön keresztül, ezért ilyen helyen kell keresni. Itthon szinte minden vízben előfordul. . A folyóvizekben a kőgátak mögötti langós részeken, kisebb öblökben, partbiztosító kőrézsűk mentén, torkolatoknál találjuk meg. Állóvizeken vándorol, ősszel, a lehűlő vízben, a mélyebb részeket keresi fel, a téli nyugalmi időszak eltöltésére, ilyenkor is táplálkozik. Gyakran előfordul, hogy tavasszal a part mentén csipegeti az apró állati, növényi szervezeteket.

Horgászata: Tavasszal, ősszel leginkább az állati eredetű csalit alkalmazzuk, ilyenkor szóba jöhet a giliszta, a lóbogár, csontkukac, sőt előfordult már, hogy nagyobb példányai a ragadozóknak felkínált kisebb halakat is elkapták. Télen a hideg vízben eredményesebb a kocára vágott löncshús. Növényi eredetű csalikat főleg tavasz végén és nyáron használjunk, a legelterjedtebb csali a kukorica.

Testfelépítés: Háta zöldes vagy barna, a hasi irányban világosodó, oldalt sárga, hasa fehér. Szája körül 4db bajuszszál található, kettő fent, kettő lent. Az európai ponty leggyakoribb változata, a közönséges tőponty, melynek kifejlett példánya eléri az 1 méteres hosszúságot és a 15-20 kg tömeget is. Bőrén változó mennyiségű pikkelyt visel. A legkevésbé pikkelyezett a legismertebb fajta, a tükrös ponty vagy tükörponty, valamint a szinte teljesen pikkely nélküli bőrponty. Azonban hát-, farok- és has alatti úszóiknál még ezek a formák is viselnek pikkelyeket.

Kiadó nyaraló.co.hu

Kiadó vízparti vendégház Kiadó dunaparti nyaraló

 

tel: 0620 9538946  fax: 061 2843199  e-mail: mozsa01@gmail.com